3


Ekebysjön, igen: Även runt naturskolan (förr badhus och varpaklubb) är det höstfärger. På bilden finns strandskogen till vänster kvar, vilket gav en ostörd och inbäddad utsikt från Bråvallaberget. De som vandrade runt undrade förstås vad det skulle bli av den stängslade "fållan" man fick gå i, under en tid. (Liten bild i mitten). Några närboende, med önskemål om "siktluckor" framför husen, hade fört "strandbete med kor" på tal. Vad man bortsåg ifrån var bondens merarbete med dessa små, avlägsna hagar. Idyllen stannade vid stättor, stängsel - och uthuggning av strandskogen utan siktförbättring för dem som vandrar! Ett bestående resultat av den märkliga "kohandeln" är en anvisad äng i Naturskyddsföreningens vård - med fina örter och gräs till allmänt beskådande. Men man får inte trampa omkring på en liten äng utan får se den som en slags blomsterrabatt. En lättskött och behaglig yta i en större trädgård t. ex.

Efter år av dividerande har strandbetet nu äntligen funnit sin plats bortåt Sjöstugan. Stängsel och stolpar på bilden har kommit till användning.

Skolklasser samlas som vanligt för en hastig tur (bilden under). På vänstra bilden upptill sitter två entomologer ute på södra bryggan i höstdimman och finkammar sitt hopkrafs från marken runt alarna. Ekebysjön är en klassisk studielokal för skalbaggar. En bofinkhona är i flyttningstagen (överst) medan en ängstrollslända på bryggan hoppas få flyga i det fria fram till oktober, innan det roliga tar slut. Steglitserna runt Ekeby gård och i fårhagen finns noterade alltsedan fyrtiotalet. Tillgången på enar, björkhage och tistlar ingår i förutsättningarna för dessa färgglada fåglar. De anses ha ökat i landet p.g.a. åkrar